Rule #27

Choose how you make your bed

Every action you take, every decision you make, everything you do causes an immediate effect on those around you – and on you. And this is the important bit. There is such a thing as instant karma. It is your bed and you are going to have to lie in it. Your action will dictate whether in general your life is going to run happily or badly, smoothly or as if the wheels have fallen off. If you are selfish and manipulative it will rebound on you. If you are generally loving and thoughtful you will get your just reward – and not in heaven (or the next life or whatever you believe) but right here, right now. So be careful how you make your bed. What goes around, comes around. Do the right thing, every time. You know what it is.

(Richard Templar – The Rules Of Life)

Rule #68

Never be too busy for loved ones.

It is very easy in the rush of living to overlook people close to us. I have people who are very special, very close to me and I forget to phone, forget to stay in touch. Not because I don’t care but because I am too busy. Unforgivable. Every now and then I’ll complain that I haven’t heard from him/her. But of course it is me not staying in touch just as much as it is. We have to make time, because if we don’t, time slips past so fast that a few days become weeks, and then months, and then years are added on before we know it.

No matter how busy your life is, you have to make time. You have to make quality time for all those around you to whom you make a difference. Those that love you get repaid in time – it’s a fair exchange. They love you and you give them something of yourself, something precious. Your time and your attention. And you do this willingly, not as a chore. You do this with dedication and commitment and wholehearted enthusiasm. There is no point spending quality time with your loved ones, for example, and using that time to catch up on work or read the paper. You have to be there entirely for him/her or they’ll know your attention is elsewhere and they’ll feel cheated. One day, he/she might not be there – and then you will so desperately wish you’d actually listened. But then it’ll be too late. So make time for the people who matter – today.

(Richard Templar – The Rules of Life)

 

Rule #34

People will behave oddly. Things will go unexpectedly wrong or right. People don’t always make sense. Life doesn’t always make sense. Let it go and discover the peace of mind that comes with knowing that you’ll never understand everything. Sometimes it just is.

(Richard Templar – The Rules Of Life)

 “When you have problems face it! Don’t facebook it! ” – Unknown

“Life is hard. It’s even harder when you’re stupid.” – John Wayne

What’s belong to you will come to you..

Saat situasi terlalu carut marut, di mana seakan-akan semua hal nggak ada yang beres. Saat lo percaya kalo semua bakalan baik-baik aja, suddenly hal yang paling berharga yang lo punya hilang dari genggaman. Saat lo ngerasa yang lo lakuin nggak ada yang salah, tapi terasa ada yang pointing finger. Saat faith yang tertanam di diri lo untuk seseorang yang paling lo percaya, seketika terkoyak, karena lo nggak nyangka bahwa dia tega. Kebohongan demi kebaikan dan menyakiti beda tipis, saat lo dalam keadaan terjepit, saat lo bertindak tanpa logika dan tanpa perasaan.

Saat semua yang lo bangun terlihat hanya seperti sampah. Saat lo nggak bisa terima kalo lo cuma bisa diam, cuma bisa pasrah, cuma bisa nunggu, karena seluruh daya dan upaya nggak ada yang tersisa. Semua terasa jauh, nggak bisa lo gapai, karena keterbatasan yang lo nggak bisa apa-apain. Saat lo ngerasa ngadepin kekacauan itu sendiri dan lo harus pura-pura semua baik-baik aja, lo dipaksa harus berani, you have to be strong, like or dislike.

Saat lo pikir mimpi yang akan lo wujudkan dan lo perjuangkan sejak lama tinggal sejengkal lagi, all of sudden semua terlihat abstrak, nggak jelas arah tujuannya. Lo istilahnya udah jungkir balik buat fight apa yang lo pikir jalan terbaik buat hidup lo. Lo juga nggak hentinya berdoa dan berharap pertolongan-Nya untuk melancarkan setiap langkah yang lo tempuh. Lo udah mati-matian survive diantara hujatan dan cibiran, demi mempertahankan apa yang lo yakini. Lo nggak bisa nyalahin keadaan, orang lain, apalagi Tuhan. Lo cuma bisa nyalahin diri lo. Tapi lo juga nggak bisa terlalu lama meratapi penyesalan, karena lo tau semakin lo terlihat hancur semakin kenceng mereka tertawa.

Di titik itu, lo udah nggak bisa bilang “Gue give up”. Lo udah nggak bisa mundur. Lo harus fasih yang namanya nelen ludah, ngusap dada, dan tarik balik air mata. Di titik itu lo akhirnya cuman bisa bilang “Dunia memang kejam tapi semesta nggak pernah jahat, pertolongan-Nya selalu ada bahkan tanpa gue sadari.. Apa yang udah digariskan akan tetap terjadi, dengan cara apapun.. Ada hal yang memang nggak bisa dipaksakan, walau semudah apapun itu untuk diselesaikan.. Semua udah ada jalannya, masing-masing udah ada porsinya.. Karena sekusut apapun keadaan, sesakit apapun kenyataan, seabsurd apapun kehidupan, sejauh apapun impian, what’s belong to you will come to you..”

You just need to have faith.